Dünya Sinemasının Kalbi: Hollywood


1900'lü yılların ilk çeyreğine gelene kadar dünya çapında bir sinema endüstrisini bırakın yerel sinemalardan
bahsedebilmemiz bile pek mümkün değil. Sinema salonlarının ilk kez ortaya çıktığı yer olan Avrupa'da 1900'lü yılların başında bu konuda öne çıkan tek şehir Paris şehriydi. Ta ki 1913 yılında bugün Paramount
isimli şirketin sahipleri olan adamlar oraya uğrayana kadar. O yıla kadar Amerika'da ufak olan sinema sektörünü elinde tutan tek şehir meşhur New York şehri olmasına rağmen bu birinciliği Los Angeles'a kaptırmaları an meselesiydi. Zira sinema sektörünü New York'ta avuçlarının içinde tutan Edison'a telif hakkı ödemek istemeyen film yapımcıları yeni bir arayış içerisine girmişlerdi. Paramount şirketi henüz şirket bile olmadan önce, çekmek istedikleri film için Kaliforniya eyaletinde bulunan Los Angeles şehrine yöneldiler ve Hollywood kasabasını mesken tuttular. Burada bir depo kiralayıp bölgede ilk film stüdyosunun tohumunu atan Jesse Lasky, avukatı Samuel Goldwyn ve ilk film oyuncularıyla birlikte çalışmalara başlamış oldular. Bir çok fiziki sebepten ötürü bu bölgeyi tercih eden film yapımcılarının zamanla sayısı ve işlevselliği arttı, çekilen filmler de çoğaldı.

1915 yılında, Paramount'un arkasından gelen ilk şirket Universal oldu ve ilk resmi film stüdyosunu Hollywood'da kurmuş oldu. Daha sonra da hemen arkasından şehre damlayan Warner Bros. Colombia, 20th.Century Fox, MGM gibi şirketlerle Hollywood sinema kimliğini kazanmış oldu. Hollywood keşfedildikten sonra büyük değişime uğrayan kasaba, sinema severlerin ilgi odağı ve sinema sektörünün merkezi haline geldi. Sinemanın başkenti unvanını Paris'in elinden alan Hollywood, zamanla bölgeyi dünyanın en çok film şirketi bulunan kasabası haline getirdi.

1940'lı yıllara gelene dek mükemmel yükselişini sürdüren Hollywood, aynı zamanda bünyesinde film yapımcılarını, ekibini ve oyuncularını da barındırıyordu. Sinema sektörü bu denli geliştikten sonra oyuncular bile Hollywood'u mesken edinmişlerdi ve sinema merkezi olmasının yanısıra aynı zamanda bir yıldız merkezi yapmışlardı. Sinemanın ünlü yıldızlarının da Hollywood'da yer edinmesiyle bu ufak kasaba yerini gitgide otellerin, lüks binaların ve film stüdyolarının olduğu bir kente bırakmıştır. 1920'lere kadar Charles Chaplin'in oyunculuğunun su götürmez bir şekilde zirvede olduğu zamanlar, sinema sektöründe yıldız kavramınının ilk ortaya çıktığı zamanlardır. Mükemmel oyunculuğu ve şovları, izleyenleri büyüleyerek Chaplin'i o zamanların bir numaralı sinema yıldızı konumuna getirmiştir. Sesli sinema döneminden sonra da Chaplin efsanesi devam etmiştir ve sinemayla iç içe kalmıştır. 1940'lı yıllara gelindiğinde ise İkinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi sebebiyle Hollywood için kötü bir dönemece girilmiştir. 40'lı yılların ortasında en kötü zamanlarını geçiren Hollywood sineması bu zorlu dönemeci kayıpsız atlatmayı başarabilmiştir ve 50'li yıllardan sonra dünya sinemasının kapılarını kendi lehine 2010'lu yıllara dek ardına kadar açmayı başarabilmiştir.

Günümüzde Hollywood Bulvarı denilen yerde Hollywood Şöhret Yolunda gelmiş geçmiş en büyük yıldızlara ithafen kaldırımlara dizili bir şekilde isimleri bulunmaktadır. Sürekli yeni yıldızlar eklenen yol, dünyanın en meşhur kaldırımlarından biridir ve 2500 civarı ünlünün ismi bulunmaktadır. Hollywood artık sadece sinema sektörüne hizmet etmekten çok dünya yıldızlarına hizmet eden bir sektör olmuştur.
Tabi ki bunda en büyük pay sinema sektörünün denilebilir. Hollywood'la ilişkili başka bir kavram ise Oscar Akademi Ödülleri. Oscar ödülleri her yıl düzenlenmekle birlikte 5 ana dalda en iyi film ödüllerinin verildiği dünya çapında bir yarışmadır. Ana hatları 1927'den beri bellidir ve yaklaşık o tarihlerden bu yana düzenli olarak ödül vermektedir. Düzenlenen Akademi Ödülleri organizasyonuna her yıl onlarca ünlü katılmaktadır ve adaylar kendilerini tanıttıkları kırmızı halıda boy göstermektedir. 2014 yılında 86.sı düzenlenmiştir.

Bugün onlarca film stüdyosu bulunan bir çok film şirketi Hollywood'da ikamet etmektedir. Hollywood ise California (CA) Eyaletinin Los Angeles (LA) şehrinde bulunmaktadır. Yalnızca Amerikan Sineması değil Dünya Sinemasının da kalbi burada atmaktadır ve binlerce yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.

Etiketler: , , , , , , ,